Popular Posts

Sunday, June 24, 2012

My Edible Garden

Minggu ni nak update biji-biji semaian yg diterima dari Diana & Iskandar..

Chinese Spinach.. looks healthy and happy..
This was on Friday, 22nd June 2012.  I wonder, its time to harvest now?

Sunflower tumbuh dlm masa 2 hari..
Akhirnya, sunflower di tanam tepi rumah sebaris.. jenuh mengorek dan mengetuk simen..rupa2nya bhg bawah tanah hitam dan cantik

Spotted pegaga di bhg depan rumah.. cepat2 cabut dan tanam di bhg belakang
Dah semakin sihat bila di tanam kawasan teduh.  Kalau x silap ubat darah tinggi kan?

Cosmos dah dialih ke tanah dgn harapan dia boleh survive sebab dlm semaian asyik tumbang dah kurus jer..
After 2 weeks..happy sesangat!


Pokok Sireh atau Pokok Kaduk?  I am not sure but i think we want to get rid of this plant because we dont eat both
Also, spotted rumput Israel tepi longkang..we took it and plant next to Brownie's condo, cepat membiak
Brownie's new port.  She really loves the grass, dah almost togel dikerjakan..x sempat nak tunggu pucuk baru

Nastartitum Jewel Mixed.. paling mencabar.  Tempat panas dia jadi kuning, tempat teduh dia condong.. hm..

Notis anak benih dah tinggal batang..sob, sob.. Tak tau samada angkara siput, burung atau lintah bulan..tapi kalau mlm we spotted lintah bulan besar2..eeeww.

Bendi Singa ditanam bersama Red Romaine..nampak mcm ok..

Red Chilli dr Body Shop.  10 anak pokok, tinggal 4 yg survive.. yg lain dah kena mkn..

Paling menyedihkan Tomato dr Body Shop, hanya 2 jer yg survive..  semai Tomato Ceri dari Diana lak, harap2 menjadi

 Kailan..pembesarannya agak perlahan

Blue Pea Flower or Telang..makin sihat dan cantik dlm pasu Baba

Pokok maman ni merata-rata, anak pokok dia byk sgt..tapi kami cabut sebab x pernah mkn & tak tau macam mana nak makan
Japanese rose yg semakin hari semakin byk peminat..

Projek kebun tanaman minggu ni terpaksa ditangguhkan sebab sibuk organize Mental Maths Competition utk 500 students. Anak2 rumput dah mula naik sana sini..nak jadi pekebun nih byk kerja rupanya..











2 comments:

  1. Cosmos lives better in less fertile soil if I am not mistaken and they love the sun very much. So you can save your fertile spot for other edibles.

    ReplyDelete
  2. Hehe, lawak la, 2 bukan pokok maman, mak panggil maman hantu, kalau tercampur dalam maman betul masa kita nk buat jeruk maman, pening lalat nanti,tapi xtau beracun ke tidak, yang 2 plak pokok kaduk, sayang kalau buang, dah alang2 ada, biarkan jer, tapi kena kemaskan selalu, boleh jadi semak nanti, bayam xperlu cabut terus, potong setengah jer, yang tinggal akan keluar pucuk balik, boleh petik lagi, happy gardening

    ReplyDelete