Popular Posts

Friday, June 29, 2012

FLORIA FESTIVAL 2012 - part 2

Dah penat jln2 kat luar, jom kiter pi tengok apa ada kat dlm...

Wildlife adventure from Australia, crocodile nampak cantik dipenuhi dgn bunga orkid

close up orkid from Australia

roses pelbagai warna, mcm plastik!

gubahan dinding yg sgt menarik..yg hijau tu pun kekwa 

gubahan ros merah

contoh laman ni nampak praktikal dan boleh dicopy..simple jer

ni motif apa pun tak tau, tapi kombinasi orkid kuning dgn pink ribbon tu nampak menarik sgt

apa pun..tak sah kalau tak beli bunga kan?  ini hibiscus hybrid, warna kuning

pokok ni namanya pelik, Pokok Akar Dani..bunganya wangi mcm Jasmine flower

juga sejenis hibiscus hybrid, shoking pink

ni mesti tau pokok apa kan?  hehe... pokok kari you! Punyalah jauh beli kat Putrajaya!

Overall I am satisfied with my visit this year.. plus point bila pegi masa takder org ni tak payah tunggu turn nak ambil gambar, dan takder org enterframe..kalau tak gambar mesti ada org terselit sana sini..tapi cuaca di Putrajaya sgt panas.  Boleh ker pokok2 ni survive berjemur seminggu.  Yang tak bestnya masih byk booth belum sempurna.. masing2 tunggu official opening esok..Anggaran kerugian kali ini hanyalah sebelah tgn, tak boleh beli byk2 sbb kena angkut sendiri.
Harap2 dpt menjenguk lagi penutupnya pada minggu depan sebelum ke KK...


FLORIA FESTIVAL 2012 - part 1

Pesta yg ditunggu-tunggu..I purposely ambil cuti 1/2 hari semata2 nak spend time di Putrajaya this year sbb missed this event last year.
Pintu hadapan disambut dgn kemeriahan lavender dan kekwa bertulis FLORIA

Macam-macam bunga ada..kalau boleh nak amik gambar sumer lah.. Cosmos ada byk warna, ada gak intai2 kot nampak biji benih tapi mcm malulah pulak nak ambil


Contoh pasu tanaman dilekat pada dinding..idea yg boleh dicopy

 Edible Garden yg sgt menarik.  Lihat boot Pua Chu Kang, pun boleh tanam pokok!

Ni kalau x silap Dahlia, berbagai warna ada

Rumput yg tidak diketahui specis ni menarik perhatian sbb ditanam dlm buluh


Rose Garden yg sgt cantik.  Tapi tak dpt permit nak tanam di laman sbb bahaya pada budak2 dan Brownie

Tempat letak orkid ni sgt kreatif. Apa pun warna putih memang menyerlah

Rumah orkid diperbuat dari buluh..


Cuaca yg panas terik di Putrajaya boleh dpt migrain..tapi berbaloi dpt tengok flora dan fauna yg pelbagai warna & bentuk.  Terlalu byk picture nak upload di sini.. Jom, jom, kita pi bhgn ada aircond lak, sejukkk..





Sunday, June 24, 2012

My Edible Garden

Minggu ni nak update biji-biji semaian yg diterima dari Diana & Iskandar..

Chinese Spinach.. looks healthy and happy..
This was on Friday, 22nd June 2012.  I wonder, its time to harvest now?

Sunflower tumbuh dlm masa 2 hari..
Akhirnya, sunflower di tanam tepi rumah sebaris.. jenuh mengorek dan mengetuk simen..rupa2nya bhg bawah tanah hitam dan cantik

Spotted pegaga di bhg depan rumah.. cepat2 cabut dan tanam di bhg belakang
Dah semakin sihat bila di tanam kawasan teduh.  Kalau x silap ubat darah tinggi kan?

Cosmos dah dialih ke tanah dgn harapan dia boleh survive sebab dlm semaian asyik tumbang dah kurus jer..
After 2 weeks..happy sesangat!


Pokok Sireh atau Pokok Kaduk?  I am not sure but i think we want to get rid of this plant because we dont eat both
Also, spotted rumput Israel tepi longkang..we took it and plant next to Brownie's condo, cepat membiak
Brownie's new port.  She really loves the grass, dah almost togel dikerjakan..x sempat nak tunggu pucuk baru

Nastartitum Jewel Mixed.. paling mencabar.  Tempat panas dia jadi kuning, tempat teduh dia condong.. hm..

Notis anak benih dah tinggal batang..sob, sob.. Tak tau samada angkara siput, burung atau lintah bulan..tapi kalau mlm we spotted lintah bulan besar2..eeeww.

Bendi Singa ditanam bersama Red Romaine..nampak mcm ok..

Red Chilli dr Body Shop.  10 anak pokok, tinggal 4 yg survive.. yg lain dah kena mkn..

Paling menyedihkan Tomato dr Body Shop, hanya 2 jer yg survive..  semai Tomato Ceri dari Diana lak, harap2 menjadi

 Kailan..pembesarannya agak perlahan

Blue Pea Flower or Telang..makin sihat dan cantik dlm pasu Baba

Pokok maman ni merata-rata, anak pokok dia byk sgt..tapi kami cabut sebab x pernah mkn & tak tau macam mana nak makan
Japanese rose yg semakin hari semakin byk peminat..

Projek kebun tanaman minggu ni terpaksa ditangguhkan sebab sibuk organize Mental Maths Competition utk 500 students. Anak2 rumput dah mula naik sana sini..nak jadi pekebun nih byk kerja rupanya..











Thursday, June 7, 2012

Menyemai Benih menggunakan suratkhabar

Nak jimat?  boleh tiru cara ni jadi jimat sikit dari beli polibeg..ia juga mesra alam, bila dah ready nak tanam, tanam jer sekali..ia akan reput dgn sendirinya..

Surat khabar dilipat memanjang, boleh dpt 4 helai..satu dalam 10cm..
Roll pada botol atau gelas yg sama saiz..lebihkan dlm 4 cm di bhg luar utk lipatan bawah (bhg bawah kertas pastikan bhg bawah gelas juga)
Terbalikkan gelas..
Mula melipat bhg bawah gelas..lipat empat, tindih sesama sendiri..
Pastikan tiada ruang yg terbuka.. kalau ada mungkin lebihan kertas di bhg bawah tadi terlalu pendek
Tekan gelas ke bawah utk mendptkan bentuk bulat yg kemas
Keluarkan gelas.. lihat dlm dan luar tiada lubang..so dah boleh masukkan tanah..
Bila isi tanah, dgn sendirinya kertas tu akan tegak dan nampak kukuh.. Bila semaian dah besar dan sedia dipindahkan, bukak jer lubang kat bawah tu..tanam terus, tak perlu nak buang kertas..
Contoh ini adalah yg paling mudah dan ringkas, tak perlu seni origami dan pita pelekat..
Selamat Mencuba!