Popular Posts

Tuesday, August 14, 2012

Matahariku....

My sunflower is soooo gorgeous!!!

I wonder how long the flower can last...

Pokok ni very outstanding..semua dahan ada bunga, even I did not put any fertilizer.

My first tomato!!

And today i received another suprise from my lovely neighbour, Julie.  She gave me her old wooden chair.  This wooden chair still intact/solid..all we need is little touch up

Siap!  Bolehla...(bukannya professional painter..he he..)

Alang-alang mengecat, our own bench pun ditouch up jugak..nampak berkilat macam baru kan..

Percubaan pertama nak buat Kek Kukus Asam Manis

Penat melapis dengan Haw Flakes Asam & kisar Biskut Marie..prosesnya sgt lama, kukus layer one by one..aduh

Ambition sgt tinggi..satu hari nak try buat dua kuih.. ni Kuih Cara Berlauk pertama.. acuan tu pun berkilat lagi, bau kedai!  Daun sup tu petik kat my Edible Garden..baru nak membesar dah kena tarah..kesian

Fuh!  Nasib baik lulus...habis sekali jalan jer masa berbuka ramai2..Yang penting, tiada yg sakit perut

Water Fountain dibeli di Nurseri Sungai Buloh, satu set tu siap dgn pam air hanya RM170 (dpt free Kiambang lagi..)  Anak2 ikan gupi diberi oleh adik, sebab aquarium dia dah penuh sgt..Kiambang tu sgt cepat tumbuh baru..

Ni hasil kerja keras ..

Dah siap..ambil masa dlm sejam jugak nih..

Pokok Telang or Blue Pea x berapa sihat di dalam pasu, jadi kami alihkan ke sini dgn harapan nak buat ala2 dinding gerbang gitu..

Selepas satu minggu, dah nampak perubahan

Minggu ni anak benih tak boleh nak tanam sebab takut x menjadi..Maklumlah nak tinggal rumah 2,3 hari raya nanti.  Sampai sekarang masih belum dpt org yg sanggup jaga & siram pokok, my jiran pun semuanya bercuti..Paling dirisaukan adalah Tomato & Cili yg tengah naik..Hantar Brownie ke Pet Hotel 4 hari lagi...aduhai...












Wednesday, August 8, 2012

Harvest for today

Petang ni kelam kabut balik cepat..kena masak sebab adik nak dtg rumah berbuka..alahai..

Kangkung dr Iskandar tanam sendiri..our first harvest. Asyik x sempat nak merasa sebab berebut dgn Brownie..last2 warning kat anak2, jgn usik utk satu minggu, inilah hasilnya.  X sempat nak upload Kangkung Goreng Belacan sbb bz dgn benda2 lain..tapi rasanya sgt sedap (chewah..puji diri sendiri!)  Bukan masakannya kot, tapi kangkung tu sgt sedap, lembut & manis.  Sgt berbeza dr kedai punya..  At last, I proved to my officemate yg mencabar dgn kenyataan "takkan cantik daunnya kalau sayur tak disembur racun"

Bayam yg tak berapa nak merah..dah dituai byk kali, tapi masih aktif mengeluarkan pucuk baru.. Hanya celur dan cicah dgn Thousand Island..lembut & manis.  Juga tanpa sebarang baja & racun.

Udang dr Kuala Selangor..spt biasa deep fry bersama daun kari yg ditanam sendiri

Cubaan pertama buat Kek Coklat..apa la yg jadi nanti nih..

Sedia utk dibakar dlm oven mini.. Oven yg besar gedabak tu x reti nak pakai, jadi bahan display jer..

Dah pun masak..kira ok ler sbb tak melekat

Topping dgn coklat cair & coklat putih.. Bunga daisy beli yg dah siap.  So?  lulus ke tidak nih?

Spotted Purple Rain Lily di dalam pasu depan porch.. Surprisingly yg ni spesis besar..

Kalau kesihatan mengizinkan, next week nak buat projek Green House pulak..tunggu...






My Garden as of July 2012

Its been a month!  I left home for about 3 weeks & rumah dah jadi 'kapal karam'...poor my cleaner lady need to do the spring cleaning 2 days, amazing how the dust accumulated for 3 weeks.  It takes couple of days for me to get the strength and back to my gardening hobby..Rumput rampai di sana sini, semak boleh buat cik siti atau ular bersarang..seram.

Remember the TNB pole that we want to cover with Blue Pea Flower?

Here's now.. bushy and seems healthy..perhaps one day i will make a drink from the flower, inspired by Iskandar of tanamsendiri

I was very happy with my sunflower, despite lack of attention, they seems happier & settle

Notice the flower bulb di semua dahan?  very excited nak tengok dia berbunga..

Waiting patiently..

This morning..tadaaa!! i couldnt be happier!  Penantian yg sgt menguntungkan..plan to tanam di sekeliling rumah..wah very optimistic!  (Macam la gerenti yg i tanam tu semuanya menjadi..)

Deretan tomato dan cili dari Biji Benih Body Shop, Save the Planet Project..

Spotted sebiji cili dah keluar..rasa nak frame jer!

Tomato pun dah berbunga...harap2 berbuah lebat nanti, tapi bit cemas sebab pokoknya kian hari makin condong mcm berat sebelah.

My Yellow Cosmos getting bigger & healthier each day.  I wonder if the leaves can be eaten?

These Okra seed are curtesy from Nurul Hidayah..also settle down now.

Among all, my Spinach is the most happening of all... look at the size now..its taller than me!  We are so anxious to wait for the flower & of course need to keep the seed..