Popular Posts

Sunday, October 21, 2012

Aktiviti Hari Minggu

This week I takder class.. tapi kena jugak bangun pagi sbb my girl ada rombongan sekolah.  Dah terlanjur bgn pagi, petik lar apa yg patut utk mkn tgh hari..

Dapat la sikit kangkung (terpaksa berkongsi dgn Brownie..), kailan, Okra, Cili dan apa lagi..tomato ler..(just found out that tak boleh tunggu dia ranum/merah menyala sgt, nanti jadi lembik..)

Kutip beberapa biji buah mangga yg jatuh..

Organize balik kotak polisterine..mengikut saiz dan jenis tanaman..  We bought kayu pancang nak buat trelis sbb hodoh sgt, main ikut muat jer cucuk pakai kayu la, btg paip la (semestinya I punya standard!) 

Dah jadi... inilah hasil nya..ada yg komplen sbb senget katanya.. jgn nak mengada-mengada bukak balik!  Kayu pancang tu byk lagi tapi simpan sikit utk trelis lain pulak, mula cadang nak cat putih tapi utk sayur belah belakang tak per la kan..(masih terngiang-ngiang tokey DIY tu ckp, "u apa hal bikin tanam pokok pakai ini kayu, mahal woo.. kasi cari ranting kayu pun boleh buat ma....") ceh, dia ingat senang ker? mana nak cari ranting kayu kat USJ ni??

Pandangan dr depan..notis tak jiran belakang pun dah mula ikut tanam pokok?  Tapi dia beli yg dah besar dlm polibeg

Mari kita intai2 sikit dah berapa yg tinggal...

Ha..cantik tak pancang tuh?  Itu sebenarnya penyidai kain yg dah karat di sebelah bawah..

Close-up..kasi kawan2 jeles sikit.. ha ha..

Tomato jenis bulat ni tgh mula berputik sana sini..

African Horned Cucumber pun dah mula berputik.. rupa-rupanya dah byk di celah2 pokok kangkung

Putik tembikai nih?  harap2 menjadi..

No luck at all with carrot. Dah tanam 5 bulan, tapi hasilnya sgt mengecewakan.. Mujurla Brownie boleh mkn daunnya..tak la membazir.

Haish..berapa lama lagi nak tunggu bunga Gladioli nih?  Tak sabar rasanya..

Erk?  Notis pokok bunga diserang bena?  aduh.. mula2 pokok cili, lepas tu telang, now pokok bunga pulak?

Kesemua pokok telang di bhg ini di cabut sbb x sihat.  Nak tanam baru kenalah tunggu benihnya..

Telang di bhg depan yg kian merimbun.. Kami letak jaring di bhg atas supaya pokok ni boleh menjalar lebih tinggi dan takder yg nak mengusha lepas ni... (takkan jiran nak ambil bunga/kacang yg tinggi tu pakai tangga kot?)

Oleh kerana setengah hari berkebun,,kepala pun dah ting tong,,rasa nak pengsan!  At last goreng kesemua sayur yg dipetik tadi..suprisingly rasanya sedap!

Frittata..(telur goreng ler!)  Dalamnya letak bawang, daun sup & cili..tu daun2 tu main petik jer..

Red Romaine, Tomato & cili dibuat ulam jer.. taruk sikit thousand island..licin!

Mesti la ada pencuci mulut..mangga yg jatuh ke tanah mlm semlm.. best, best!

Mlm tadi buat chocolate kek, ingatkan nak tulis ler apa yg patut utk suka2.. migraine punya pasal, anak2 yg sudahkan dgn chocolate rice..boleh la..
















Thursday, October 11, 2012

Where's my Label?

Harvest for today...


Havent plan what to cook today.  Perhaps i should try new menu.. hm.. checking the recipe book now...Tomatoes?  definately for me!

I have no suitable ground to plant this sunflower so i plant it in the flower pot.  Turned out not so healthy, very skinny.  To our suprised, it bloom nicely..but of course it is not as big as in the ground..(not enough nutrition maybe?)

This tomato was planted in a medium flower pot.  Not so healthy, exposed to sun from morning to noon, but lately we noticed it produced lots of flower. And this morning we noted 2 tomatoes (can you see it?).  I guess the rain have helped much in this...

Zoom in...Noticed the shape its different than my other tomatoes.  This might not the cherry tomatoes.  My fault, i guess i have labelled it but somehow its gone now..Could it be the normal, big tomatoes?  I am over excited! 

Now I also have a problem to identify what type of plant is this.  It's creepers type.  It should be long bean, but i am not sure, again i misplaced the label.

What about this one?  Also looks like long bean huh

What about this?  Huargh!! tension, tension!

Also another creepers in my chilly pot.

This Akar Dani still surviving.. after i brought back from Floria couple of mths ago, it turned completely dry.  I almost wanted to throw it away but at last I put it at the back.  They survived!










Tuesday, October 9, 2012

SATISFACTION GUARANTEED!

Lihat tomato yg tgh galak berbuah... hari2 dipetik mkn mcm tu saja.. fresh sgt!


Kedua-dua pokok semakin byk berbuah, kami dok belek hari2 mengira dah dekat 98 biji!  Untung ler tak perlu ke pasar

Tapi rasa risau sgt sbb lately byk daun yg kuning dan layu.  Bila tengok, rupa2nya kat belakang daun penuh dgn bena.. aduh..mcm mana nih?  Nampaknya companion planting (daun sup) hanya bertahan seketika.  Bila try air bancuhan yg Iskandar cadangkan, daun dia terus layu dan gugur, sama dengan pokok2 cili yg terus diserang bena

Benih Cili Corlorful ini diberi oleh blogger, Nurul.. hanya dlm 10cm, kecik sgt tapi dah byk berbunga, dan pagi tadi dah nampak buahnya..(ada yg nampak?)

Tembikai merah ni pun dah mula nampak sihat & membesar selepas dialihkan ke tanah, di bawah pokok sunflower

Bunga tembikai ni byk, tapi satu pun x lekat

Anak-anak Sunflower mixed di tanam tepi pagar sbg fencing di depan rumah, tapi sepokok dah tumbang gara2 kena pijak dgn Brownie..geram sgt!

Inilah culpritnya.  Lately suka sgt mkn daun sayur..habis kangkung, salad, anak sawi dibelasahnya.  Now she is grounded!

Little Jack Pumpkin dah makin subur sejak dialihkan ke tanah..sulurnya pun dah byk

 African Horned Cucumber juga hidup subur di letakkan ke tanah.  4 pokok dlm polibeg dah arwah..

Daun kesum yg dah tau nak buat apa..byk sgt!

Mlm tadi goreng Kailan/Kangkung belacan jer...

Red Okra sulung..rasanya lebih rangup dr bendi biasa  (nowadays memang dah x pandang yg pasar punya..eksyen!.)

Accompanied by salad, okra, tenggek burung dan pegaga..awet muda la konon!

Juga Ketam cili..tapi memang fail lah!  kenapa x merah sgt???  (tension...)

Kami juga dah berjaya mengumpul benih Bayam Merah, Sunflower, Red Romaine & Okra.. Dah cuba ditanam & berjaya.  Kalau ada kawan2 yg nak tu, let me know ya, nanti kami hantarkan, bolehler kita tukar2 later..

Lettuce Red Romaince ni memang mencabar sbb dia kecil & ringan..

Bendi Singa..rupa2 nya ada ulat..tapi masih boleh diselamatkan

Gladious di letak bawah porch sbb redup..x sabar nak tengok dia berbunga (lari konsep sikit, cat putih dah habis!)

Purple Rain Lily pun byk bunga selepas hujan, petunia masa di beli 2 bulan lepas masih kecil x berbunga, tapi sekarang cantik sgt..

Gerbang tu kononnya nak buat ala-ala Fraser Hill, tapi malangnya telang tu pun x sihat diserang bena..

This is my fav spot.  Di sinilah tempat kami bekerja, tanam benih, mengalih anak benih, pok pek dgn Brownie, gossip2 dgn jiran yg lalu lalang.  Lately we b/fast & minum ptg pun kat luar menghirup udara segar.  Rumah kami berbukit sikit jadi memang angin kuat..


Laluan dari depan sampai ke belakang dah dipenuhi pasu kiri kanan.

Masih ingat Blue Pea yg cover TNB pole depan rumah?  Hairannya yg kat luar ni subur sgt.  Hari2 ada asoh balik jogging dok petik kacang ni, katanya rebus makan.. (boleh mkn ker?)