Popular Posts

Wednesday, November 27, 2013

My Bicolor Balsam...

Salam sayang!  Dah lama tak menulis... dan mengomel di blog rakan2...maaf byk2..Alhamdulillah, Lynn dah selamat menjalani pembedahan letak stent due to the blockage.. buat masa ini kena limitkan aktiviti gardening..
Jom layan bicolor balsam ni.. susah nak dpt seedsnya..


Kalau kat kampung ni dipanggil Bunga Keembung...ada juga dipanggil "Touch Me Not".. ada juga yg pangggil bunga letup.  Sebab bijinya akan meletup & berterabur bila disentuh..


Daunnya boleh dibuat ubat untuk hilangkan bisa digigit serangga dan kesan melecur


Bunganya pula digunakan utk pewarna kuku


Ini juga sejenis Balsam, tapi yg ini tak tinggi, renek shj...yg ini digelar Bussy Lizzie


Benihnya juga seakan2 sama ..juga akan meletup bila ia matang


ada juga Balsam Hybrid yang sungguh menarik warna & bentuknya








Biji benihnya sudah sedia utk dijual.  Sila ke fb page jualan : GO GREEN DISCOVERY
 jangan ketinggalan!

meantime... inilah hasil dr customer yg sungguh menawan!





Wednesday, October 30, 2013

Bunga Raya / Hibiscus

Salam semua..jom layan gambar bunga raya Lynn yg baru keluar bunga..
Most of it tanam dr keratan..ada yg beli ada yg ihsan dr rakan2  


BIMBO HIBISCUS

DOUBLE HULA GIRL HIBISCUS

FIJI SUNSHINE HIBISCUS

FIJI WHITE HIBISCUS

FIJI GOLD HIBISCUS

FIRST KISS HIBISCUS

COSMIC DANCER HIBISCUS

FLORIDA SUNSET HIBISCUS

FULL MOON HIBISCUS

WHITE FLAMENCO HIBISCUS

WHITE PICARDY HIBISCUS

GELIA CASTILLO HIBISCUS

GWEN MARY HIBISCUS

CAMELIA HIBISCUS

JUNE'S JOY HIBISCUS

KICHEN'S YELLOW HIBISCUS

KING KALAKAUA HIBISCUS

LADY IN RED HIBISCUS

MADELINE CHAMPION HIBISCUS

MAGIC MOMENT HIBISCUS

MISSFIRE HIBISCUS

MOOREA SUN HIBISCUS

RED HEART HIBISCUS

PINK SNOWFLAKES

SLEEPING HIBISCUS

CHILI HIBISCUS

TINY TINA HIBISCUS

MUTABILIS HIBISCUS


Unidentified ID...













Jenis Disco Bell ni kami semai melalui biji benih.. dekat 2 tahun br nak berbunga..letih, letih!
Tapi dah start keluar bud..bykkkk sgt.. agaknya musim hujan ni.

Hibiscus Disco Bell  Cherry Pink


Hibiscus Disco Bell White


This is how the hibiscus seedling looks like...very very slow progress



we do sells hibiscus cutting (once they are rooted + new leaves) at price as low as RM5..
do check our fb page : GO GREEN DISCOVERY