Popular Posts

Sunday, March 17, 2013

Bunga apa pulak ni...

Sewaktu sibuk membelek tomato dan Ulam Raja, tiba-tiba saya ternampak pokok bunga yang agak pelik, sebab tak ingat waktu bila di tanam..

Is it Dahlia? or Chrysanthemum? 

This is taken on Saturday
Full bloom on Sunday.  Ada few buds yg belum kembang..Nampaknya saya perlu buat Journal, sbb byk pokok yang ditanam tanpa sebarang tanda.  (Kononnya bila dah besar dan berbunga blh google, silap perhitungan nih..)

Cosmos Double Rose Bonbon.... ini bukan yang sy tanam ya!  Ini kredit dr google..

Benih Cosmos ni dibeli semasa lawatan ke Australia tahun lepas.  Simpan lama jugak dlm freezer sebab tak berapa confident nak tanam.  Surprisingly ia tumbuh hanya dlm 4 hari..(agaknya sbb cuaca lembab minggu ni..)

Cosmos Double White Puff... juga kredit dari Google

Pun tumbuh dan telah dialihkan ke dalam pasu, setiap satu.


Cosmos Pink pun nampaknya boleh survive dgn cuaca kita yg tak menentu.  Tomato Oxheart yg dibeli dari Diana juga nampak cantik..

Pink Zinnia yang menyala-nyala!  Warnanya shocking pink membuatkan ia berseri-seri di laman... (yg belakang warna oren tu pun boleh tahan..)  Hingga hari ini, tak putus2 berbunga sbb kami dok sibuk letak baja bunga)  Pokok Zinnia ni rupanya memang sukakan panas melampau.  Buat masa ni kami tgh berexperimen dgn bermacam2 jenis Zinnia, sbb rasanya bunga ni sgt senang dijaga dan tak byk kerenah.

Ulam Raja pun dah byk kumpul benihnya untuk kawan2..Dan akan ditanam byk2 di Fraser Hill next wk.

Cosmos Red+Orange ini pun dah dikumpul benihnya untuk dikongsi.





2 comments:

  1. bunga tu namapk macam calendula, susah nak cakap sebab tak nampak jelas daunnya. Saya dah cuba tanam cosmos powderpuff tu, tapi bunga kecik aje, 2cm tak berlapis macam dalam seed katalog. Saya nak cuba tanam bulan nov pulak, tengok mungkin ok kot bila cuaca sejuk. Saya pun ada 6 species Zinnia, baru tanam 2 jenis tak sempat nak letak gambar dlm blog,

    ReplyDelete
  2. Assalam.. ada tak lg benih cosmos?

    ReplyDelete