Popular Posts

Sunday, April 21, 2013

My lovely Cosmos finally blooming!

Tadaaa!!!!  There is no such thing as Black Monday when you have a garden full with blooming flowers...

Cosmos Bipinnatus Pink .  Isnt it pretty???  It takes almost 6 months to finally full blooming.  They are known to heat tolerence but i dont really put her under direct sun due to our extreme hot weather.  Not really heavy bloom. 
 
Picture from Seeds Catalog - its said that this Cosmos Bipinnatus Pink is heavy bloom, but mine just had 5 bud in one pot.  Again, it could be due to our weather.
 
It still blooming at night...
 
Cosmos Bipinnatus Rubenza.  Doesnt look very healthy.  The petal much more smaller than the pink color.
 
This Cosmos in Maroon color. 
 
Cosmos Bipinnatus White - the petal turns yellowish at the end of the day, i think it also due to heat.  The plant also looks unhealthy..
 
Zinnia Whirligig.  They had more than 100 colors!
 
Also Zinnia Whirligig, more into orange + Yellow
 
Zinnia Whirligig - pure Orange
 
Zinnia Whirligig - Pink + White
 
Zinnia Double Petal - Yellow
 
Zinnia Giant Cactus Straw - Shoking Pink.  This is heavy bloom and the flowers are big.
 
Zinnia Double Petal - Pink, also heavy bloom
 
Zinnia Profusion White
 
I will try to send a few bit here & there for those who interested to have it & join the challenge to grow overseas flowers... I can tell you, the minute it bloom, your neighbours will admire your garden.
 
Till, then... have a great Monday!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 
 


 

23 comments:

  1. cantik2 semuanya lynn....tak sabar nk tgk hasil yg i tanam ni..dari 6 seeds cosmos double click yg lynn bagi tu..berjaya membesar dgn cemerlang hanya 2 anak pokok...geram betul tak tahu lah angkara burung, siput atau belalang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siput dan burung mmg suka..btgnya lembut. Lynn serkup dgn jaring hitam sampai dia meninggi dlm 15cm..dan jarang dedah direct pd m/hari, tp teduh sgt pun dia x menjadi. email blk address kat Lynn, tah mana simpan alamat, anak2 duk pakai laptop, habis semua fail dia punggah sana sini.

      Delete
  2. wah.. cantiknya.. hmm betullah, kalau tempat redup sangat dia tak menjadi sangat. Yang nurul semai pun, yang duk tempat terang dah keluar daun betul, yang tempat redup statik macam tu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuma hati2 dgn burung, lintah bulan & siput.

      Delete
  3. cantiknya semua gambar, sukanya...nak copy buleh?

    ReplyDelete
  4. arhhh...i like ur 1st, second & 3rd pictures..punyalah romanticnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha..ni mesti berjiwa pink..romantic ya!

      Delete
  5. waah meriahnyer...colourful...semua cantik2, paling suka no.6 tuh

    ReplyDelete
  6. Nampak Gaya saya pun kena semai juga c. Bipannatus, hari tu semai dah habis setengah packet, pokok tumbuh tapi tak subur.

    ReplyDelete
  7. Lynn,
    bunga bunga tu semua cantik, tapi Lynn lebih cantik hehehe...jangan marah, tapi memang betul Lynn cantik dan ayu, tengok gambar2 masa di Karabi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh Kak Puteri.....kembang!!! makacih...dah 45 ni kedut sana sini dah..

      Delete
  8. salam lyn. cantik dan ceria bunga2 tu. berkenan pulak. ;>

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila pokok yg kononnya agak pelik dr jiran2 lain menjadi, huh bangga..

      Delete
  9. Warna warni bunganya.. cantik... tengok Lyn semai menjadi ..nak juga benihnya he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. try jer 2,3 biji benih..menjadi untung, tak menjadi, tak rugi pun..

      Delete
  10. Lovely!!.. cantik sgt. betul tu, bangga sgt kalau tanam pokok pelik dri jiran2. hehe. nak mintak extra seeds ada ke? :) suka tgk bunga dia yg beasr sbji tu & cosmos maroon tak pernah nmpak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Among all, yg putih nampak paling fragile...lembik & tak bermaya, mungkin x tahan panas. Insyaallah nanti Lynn hantar ya!

      Delete
  11. All so lovely, tapi tuannya lagi lovelier...wink wink...hehehe... hope they really cheer you up when you feel down.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm..Lynn kalau feel down..makan, makan, makan..ha ha..

      Delete
  12. salam kenal...cantiknya ...meriah kan...saya tumpang happy tengok bunga-bunga tu sume...lagi best kalu dapat tanam sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanam sendiri walau dpt sekuntum bunga, sebiji buah..rasa bangga & happy sgt! Cuma kena sabar.. kalau diikutkan, kosnya lg murah.

      Delete