Popular Posts

Monday, April 22, 2013

Orchid, owh Orchid!

Travel was fun... more fun if you got the chance to bring back their exotic plant/flowers..  This is my new collection that i brought back from Songkhla, Thailand.






I dont think i want to pursue with the collection.  One pot in Sg Buloh cost at least RM15.  Baby plant cost at least RM5 - RM7.  Worst, some takes 3 - 5 years to produce flowers!  Wallah, i dont think i will have that patient.  If 1 pot RM15, how many should i buy to get a colorful garden?..I saw few exotic orchids there cost at RM80 - RM200 per pot....(fainted!!)

 
Still have no plan how to plant this orchids.. we cant hang it coz they are so tall & heavy..Any idea?






24 comments:

  1. nampak cantik bergandingan dengan kawanan bunga telang

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah tanam orchid la Rose... pakai tanah biasa saja?

      Delete
  2. my sis inlaw tanam terus atas tanah...subur n berbunga cantik

    ReplyDelete
  3. warna yang menarik.. hmm.. tak tahu nak bagi cadangan sebab tak pandai tanam bunga. Hahah.. Tapi kan, nursery kat sini selamba je gantung orchid tak pakai tanah.. Maybe dia spray baja je kot. Tapi bunga dia lebat sama macam lynn punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gantung x guna tanah? Akar dia tergantung lah?

      Delete
    2. Yup.. akar dia tergantung.. jiran selang sebuah rumah ni ada tanam orkid.. nanti kalau dia takde, nurul pi sekodeng tengok dia guna apa.. Cantik pokok orkid dia

      Delete
    3. dah skodeng..orkid yang macam lynn beli ni dia ikat dekat pagar. Kalau orkid jenis biasa dia letak dalam pasu isi sabut dan arang.

      Delete
    4. tq Nurul.. yg ikat depat pgr tu dlm tanah ya? Ingat Lynn pun nak letak ket tepi jer so tak perlu pancang lg..jimat skt

      Delete
    5. tak..dia ikat macam tu je.. pastu akarnya terjuntai-juntai.. tapi tiap-tiap petang jiran nurul tu memang rajin siram dan tengok bunga dia

      Delete
  4. senang je hidup orkid jenis tu. tak perlu tanam semua akar dia atas tanah.boleh taruh sabut kat base time2 cuaca panas ni. you may need trellis utk dorg sandar, or kat pagar tu pun ok jgk. kena rajin2 kasi weak fertiliser kalau nak dia rajin bunga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. trelis? alamak..x terfikir lak pulak!

      Delete
  5. Akhirnya Lynn tergoda beli orchid ;) . Hard to resist as they are very pretty. I am still keeping away from them yet. Admire my mother punya je lah for me at the moment and of course your collection too. My mother ikat je base orchid tu dekat pokok dahan besar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha..Rizal sd Lynn kena 'mandrem' dgn tokey nurseri tu..kuat betul charmnya smpai terjebak jugak.

      Delete
  6. tanam dalam pasu tinggi, 2@3 pokok sepasu, letak batang kayu kat tengah untuk ikat pokok.medium tanaman adalah campuran sabut, arang dan pecahan batu bata.

    atau tanam dalam pasu plastik, gantung kat bawah pokok

    kalau tanam kat tanah jangan kena timpa dgn hujan yg lebat nanti kat pangkal daun akan berkulat, merebak dan akhirnya akan mati.

    baja: spray foliar fertilizer 2 minggu sekali selang seli dgn baja bunga
    berapa harga sepokok kat Songkla?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasu tinggi..hmm..cari yg warna putih, mesti cantik kan? Sbb kalau kat tanah dah mmglah open space..Subang ni selalu ribut petir (rumah Lynn atas bukit lak.. angin kuat). Petunia yg bergantung selalu tergolek. Owh spray tu ada..tq so much for the tips..In Songkhla jual sepokok (3 kaki dah tu..)hanya 80B..RM8.50 duit kita..separuh harga dr Sg Buloh.Yg kecik2 tu 10Baht jer tp x reti nak jaga so Lynn x beli. Free nanti nak ke Orchid Garden kat KL, nak tinjau harga.. (terjebak lg!)

      Delete
    2. kat orchid garden tu saya rasa murah sikit je dari sg buluh tapi masih mahal. 16 tahun dulu masa saya gila orkid (skrg kurang sikit) beribu saya berhabis beli orkid kat orchid garden, skrg saya beli orkid dari siam, dendrobium yg dah berbunga 6 ringgit sepasu, vanda, ascosenda rm 25 je.

      Delete
    3. Yg kecik2 10 Baht je? Patutlah ada org bisnes orkid dari sana jual di Butterworth sepkk RM10 dgn pasu dan dawai utk gantung, kalau tak silap. Lain kali pi Hadyaai nak kena pi nurseri jugak nampaknya. Tahun lepas masa duduk di Hotel Apasari memang dok berkenan orkid2 di hotel tu tapi cik abang tak benarkan beli dari Siam dan seludup balik....tengok Lynn berani, nanti nak cuba jugalah!

      Delete
  7. berwarna warni la laman cik lynn ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Rini..dulu dpn tak berapa meriah sbb Lynn concentrate Edible Garden bhg belakang..

      Delete
  8. dah berbunga2 cantik mcm ni harga kurang dr rm10..memang marvelous lynn...i pun sama dgn Tukang Kebun Diana..at this moment just admire my mom punya...kat exspo orkid pun harga berpuluh2 ringgit..kalau kt nursery takyah tanya lah wat kempunan jer...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiranya mmg worth it la kan.. pokok tu besar & tinggi, berat sbb tu beli sikit jer..lgpun kang kastam bukak boot, kena declare pulak.

      Delete
  9. cantiknya orkid2 ni lynnn....saya masih kurang keberanian nk tanam orkid sbb org cakap orkid leceh sikit maintanance. tak tau la betul ke tidak. Kalo sepokok rege kurang RM10 sangat la murah. :)

    ReplyDelete