Popular Posts

Wednesday, May 8, 2013

My little blossom...

Tadaaa.... i planted this Peruvian Lili for only 2 mths (from bulb) and looks how gorgeous...

The flowers are long lasting.  I am planning to plant them more in my little garden...because I simply love red!
 
Sunflower Key Lime.. Small plant but many buds are coming out
 
Red Cypess Vine.. cant wait for the white color to bloom.. They seems happy in my little garden.
 
Such a small tree but this Muberri already producing fruits!  I tried them, bit sour..A bunch of them are ready to shipp to Janda Baik, my new project.

Penantian yg membuahkan hasil..  At last..my Red Bean finally showing off!  I have no clue what to do with them later,,i guess we just gonna eat them raw. 
Canna Edulis Achira..self seeding.  Quickly grabbed the matured seeds & bring back to try.
 
Casa Heliconia..too many in FH & I am trying to get rid of them by selling at RM1 for one baby plant.
 
 

 
These 1.5 acres of land belongs to my friend in Janda Baik & we need to beautify them with landscape.  Its very challenge because at the moment I am involve with my small kebun in Fraser Hill.  So basically I am planning to plant all kind of small fruit trees & flowers which are heat resistant and less maintenance.  He also has a fulltime job and can only spend hus time in here just on weekend so we can't afford to have a 'manja' plant...
 
When the place is ready, I hope we can have small gathering with all my bloggers friend here..relax and back to natures..how abt that?  you guys think its possible?
 
 
 
 
 
 
 

18 comments:

  1. Lynn, cantik picture Peruvian Lilyi u. i have Peruvian Lily with me too. But i love the leaves more than the flower. Mayb yg i tanam tu jarang berbunga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg Lynn ni pulak, togel! daun ada 2 jer..Olive, Mulberi tu boleh membesar & tinggi ker? Bit worried coz i tanam bit rapat la..

      Delete
    2. I think so Lynn. If u biarkan aja, really the mulberry plant will turn into big tree. But is okay, u can trim it

      Delete
  2. Lynn,
    u buat 2 projek sekali gus ke? maksud i, projek pembinaan kebun di FH dan Janda Baik?..kongsi cerita hehehe..nak cari ilham ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Kak...mcm terer jer! Rasa x sanggup nak menolak bila kwn mintak tlg, suka tengok org bisnes sendiri..dia br nak bertatih, nak hire pro paham2 jer la kan... so kita buatla pelan2. Of course.. di sini kita blh bertukar cerita, bg yg x kedekut ilmu blh tunjuk ajar..

      Delete
  3. Peruvian Lily memang stunning kan.
    Wah banyak travelling between kebun.

    ReplyDelete
  4. @ olive; peruvian lily, hippeastrum & yg seangkatan dengannya kena bagi dormant period baru berbunga, jangan siran 2-3 bulan biar semua daun mati, bila disiram kembali bunga akan keluar dulu, daun kemudian.

    @ lynn; mulberi yang masak berwarna hitam, gerenti manis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @gardener, Thanks for your tips! i will try! no wonder mine one jarang bloom

      Delete
  5. wah cantik semuanya lynn..mulberry sy punya berbuah sebiji hahha...dapat la tau mcm mnr rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. tak tau bila masak warna hitam! Nampak merah menyala dah petik..patutla masam sikit, aduyai

      Delete
  6. Salam Lynn,

    Cantiknya Peruvian lily dan keylime tu! Unik sekali, x pernah tengok. Gathering of blogger friends, sounds so much fun, apalagi kat Janda Baik tepi sungai cetek tu, nyaman!! Mulberi kalau x trim boleh setinggi double-storey house! Mak Aji ada satu pokok yg setinggi single-storey, jauh kat sudut laman takpelah, cuma susah nak ambik buah je. Memang kena sentiasa trim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mak Aji..address Lynn dah dpt, nanti lynn hantar cutting tenggek burung tu ya! Lynn ingat nak tanam mulberi ni buat border kat tepi chalet..Juga berangan nak buat taman herba, tp belum cukup benihnya..tgh mencari-cari lg ni..

      Delete
  7. cantiknya bunga2 ni. tak sabar nak tanam bunga lynn bagi. sekarang tak sempat since weekend pun kerja

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa..tanam bunga ni pun kena ikut mood. Ada masanya dlm seminggu lynn tak sentuh tanah.. mood tiba2 hilang.

      Delete
  8. Mulberi mmg rasa masam kalau buahnya berwarna merah. tunggu hingga buah mulberi bertukar warna dari merah ke hitam...mulberi akan rasa manis bila buahnya berwarna hitam. Kalau nak mulberi berbuah lebat. kena rajin trim pokok tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. asalnya tak sabar & tak tahu sgt pasal mulberi nih..ni kena tunggu the rest berbuah, nak petik buat jem.. bestnya! En Razak, lynn tak terima yr address la.. can send again? helite.enterprise@yahoo.com

      Delete
  9. Buah Mulberry memang sedap dan banyak Khasiat.Saya pun tanam banyak pokok mulberi kat rumah.Saya dapat banyak info dari kawan sekerja saya yang bagi keratan batang mulberi ni.Kawan saya bgtahu ada dua jenis pokok mulberi. kalau jenis yang lynn tanam mmg manis kalau buah dia bertukar colour jadi hitam. jenis mulberi lagi satu daun dia berbentuk mcm daun maple.buah mulberi tu agak masam. Saya pun banyak dapat info dari kawan -kawan yang suka gardening.saya ada email address saya kat email yang lynn bagi. thank you so much for the seeds.

    ReplyDelete