Popular Posts

Tuesday, May 14, 2013

My own cross pollination Zinnia...

This is my experiment with Zinnia, manual cross pollination with Zinnia Orange and Yellow..
kahwin campur!
 
Hm.. should i cross pollinate this flower with other colors too? 
Let's re-cap her life..
 
3 weeks old..
 
I month old..at this stage, i start spray them with HB101
 
2 months old... looks healthy under full sun..cinta dah mula berputik!
 
Almost 3 months...Finally....
 
Sorry with the blurr picture.. my camera running out of battery..
So?  how many marks should i get for this experiment?
 
 
 

13 comments:

  1. syok pulak main kawin2 mcm nie...mcm mnr buat cross polinate tu

    ReplyDelete
  2. tu lah..lupa nak ambik gambar ms buat tuh..next time lynn buat journal ya. Pagi ms dia tgh kembang, sentuh debunga kuning tu ke debunga yg lain (diff color..) pokok induk akan mati lama kelamaan..tp benihnya bila ditanam akan jadi color campur.. Sama mcm sunflower.. jgn tanam lain-lain jenis serentak sbb nanti benihnya dah tak original mcm pokok induk sbb burung/bee/butterfly mungkin dah pindahkan debunga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey maknanya second generation akan jd keluar kan bunga mix color...nak try...suka tgk campur2 ni..

      Delete
    2. ya betull...sumer bunga yg color campur2 mcm petunia, sunflower, even bunga raya tu dibuat dgn cara asas yg sama, mungkin teknik dia lain sikit lar.(Lynn pun tgh belajar nih..)

      Delete
  3. wah Lynn, tat is interesting! nak tengok lagi..pandai ah u :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. teknik ni diajar oleh nursery di Thailand..Lynn tgh belajar cuba2 dgn Zinnia, petunia, hibiscus, sunflower & cosmos. Ada nursery di Sg Buloh yg nak exclusive, beli baby plant dr Lynn..dah byk jual Zinnia mcm2 color kat dia. Seednya shj yg boleh jual pd public.

      Delete
  4. lynn dah siap publish result, i baru 50% siap, i cross giant sunflower dgn velvet queen, biji yg dapat baru je tuai, minggu depan nak semai.

    Apa apa pun bunga tu memang unik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sunflower Lynn habis dikerjakan belalang..byk betul nowadays.

      Delete
  5. Salam Lynn,

    Tauke kahwin campur eh! Cantik warnanya! Mak Aji sekarang dok buat listing nak order benih bunga dengan Lynn ni! Rambang mata dibuatnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Mak Aji... tenggek burung lynn hantar Monday ni ya! nak sertakan sekali batch benih baru utk Mak Aji cuba2..

      Delete
  6. Nice really love the colour combination.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Razak.. trial seed will be send to you tomorrow..hope you wil receive it soon.

      Delete