Popular Posts

Sunday, May 19, 2013

Update on Kebun Kecilku....

Morning everyone!  Dah lama jugak tak menulis..sibuk sgt dgn benih2 rare yg diimport dan ditanam utk nurseries di Sg Buloh..ada yang menjadi, ada jugak yg mati dipertengahan..nasib la kan.. bukannya pro pun..
 
Minggu ni Lynn update tentang kebun kecil kami di Fraser Hill..

March 2013.. pokok mentimun masih diperingkat permulaan..
 
May 2013...

Sudah sedia untuk dipetik!
 
Kami hanya letak baja tinja ayam 2 kali... pada peringkat permulaan, dan sewaktu ia mengeluarkan bunga.  Siram?  Tak perlu, sbb hujan di Fraser Hill sgt kerap, selang sehari pasti hujan.
 
Dari kejauhan... sayup mata memandang. Rasa mcm tak percaya, penat lelah yg diharungi selama ini membuahkan hasil. 
 
Ini pula batas untuk tanam kacang atau pun petola...nak tanam yg senang maintain shj dulu, sbb tiada pengalaman.. Tanah dibajak hanya menggunakan cangkul..cara lama & tidak mampu nak sewa pembajak dsbnya.. jadi kenalah buat secara perlahan-lahan..
 
Barisan anak pokok cili yg menunggu utk dihantar ke nurseri..
 
Barisan nenas yg sudah hampir masak
 
Walaubagaimanapun..agak kecewa dengan kacang buncis.. tak sihat dan produce buah yg agak kecil.
 
Kepada yg nak benih2 rare, sila ke blog lynn : seedandothersforsale.blogspot.com
 

 
 
 
 


16 comments:

  1. wow! kebun berskala besar ni, pertanian adalah perniagaan

    ReplyDelete
  2. assalam... luasnya kebun.. cuaca kat sini memang menceria penanam dan pelawat maya ni.. halwa mata bak kata Dr H.. tumpang seronok ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..di USJ ni pun dah start hujan2..sejuk la sikit..pokok pun kembali hijau

      Delete
  3. lyn tanam nie untuk komersial ker kegunaan family jer..banyak nampaknya tuh..semuanya subur2...syabas....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lynn hantar ke kedai di FH ni jer.. tak sempat bawak turun, tak byk mana pun. Tp kalau mkn sendiri mmg puas la.

      Delete
  4. Lynn...upah orang cangkul ker atau Lynn sendiri yang cangkul? he he salute

    ReplyDelete
    Replies
    1. upah bangla buat apa2 yg patut hanya RM10 sehari.. so sebulan RM300 jer. Dia caretaker kat few bungalow.. ni kira side income so dia buat kerja takdalah beria sgt pun. Kerja menebas adalah dia dan Rizal..mencangkul, kami 3 org..tgn pun dah tak cantik, kasar gitu. Menanam, anak2 pun sama, bengkang bengkok pun asal boleh jer. Balik Subang, terus demam!

      Delete
  5. betul la Dr H, kalu cangkul sendiri semua tu mmg salute la lynn...apa2 pun syabas lynn

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak terdaya sumer kerja nak upah orang Ana..mana2 yg dia tak buat, kenalah kami anak beranak yg buat..

      Delete
  6. seronok nya tengok kawasan luas tu Lynn. hebat betul lah cangkul sendiri semua tu. Dya ni nak ikut rajin je, kalau malas-tak ada apa-apa lah jawabnya. dah tanam purple long bean ke? try la tnam watermelon, rockmelon, smua jenis melon.. kjap je mbuahkn hasil(sedap plak tu time cuaca pns tak menentu.hehe)
    napa kcg buncis jdi mcm tu? kasi bja npk ke?

    ReplyDelete
  7. Bestnyerlah ade kebun seluas ni lyn.!.... puas bercuck tanam... nampak sedap sangat kat mate makyong ni nenas tu.. hihihihi...

    ReplyDelete
  8. wah, really big project! Well done!

    ReplyDelete
  9. masya Allah....kagum dgn hasil usaha lynn ni.

    ReplyDelete
  10. askom akk email akk aper?
    anna nak oder biji benih pd akk la..
    x pun akk msj anna nyr
    chintasri@ymail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ana..email akak : seedandothers@yahoo.com

      Delete