Popular Posts

Tuesday, June 18, 2013

CENDOL BAKAR..apa sudah jadi?

They are soooo famous, they even came out on TV3.. wah, so popular man!
Those days gerainya kecik shj...
but now, mak aih dah siap ada Rela tukang jaga trafik!
 
Dah mcm Mc D la pulak.. drive tru!
 
Kalau nak lenguh kaki menunggu giliran..silalah!  seat pun dah penuh beb!  di tepi gerai ada la gerai2 tumpangan lain menjual air, goreng2..dsb... nampak meriah sgt.
Pakcik Rela tu kata kalau w/end or PH mmg mcm ni lah, beratur panjang semata-mata kerana cendol!
 
Malas nak keluar, panas terik yg melampau.. kami pandu lalu saja.. itu pun kena tunggu 45 minit! 
Yg epicnya,, betul2 kat sebelah ni ada gerai cendol gak..tp suram jer.. org akan mkn/duduk sana sbb gave up kat sini..so kiranya dia menumpang rezeki ler ya.. 
 
Tu dia menunya...siap ada VVIP..masa kami ambil order, budak2 bawah umur yg meniaga dan ambil order..ish!  cuak jugak.. how do they maintain the quality..& most important, the cleanliness?
 
Tadaaaa!  hm..beli tak ingat!  2 org mkn 4 cawan!
 
hm.. kenapa dinamakan Cendol Bakar? 
Pertama : Nama ownernya Bakar..
ceh..
Kedua : Gula perang dibakar..
ooooooooo...
 
So apa yg femes sgt senatero M'sia?  kononnya sbb special gula merah yg dibako ler..
slurppp!! panas terik yang melampau, mmg la sesuaiiii sgt mkn cendol..
tapi, on my opinion, rasanya so-so shj.. nothing to shout about. 
Mungkin sbb dah byk makin cendol, nothing great abt them anyway..
Actually we prefer Cendol di Jonker's Street Melaka..huhu..
tak habis lg 2 cwn, we bring back for my 2 girls..
 
Cendol Bakar ni terletak betul2 di tepi jln dekat petrol station, menghala ke Jeram.. so dtglah nak meramaikan org dan judge yourself..
 
TETAPI!!!!
apa sudah jadi?
 
Minggu lepas dlm perjalanan ke Kuala Selangor melawat tanah.. kami terkesima melihat gerai yg sunyi sepi!
 
Siap ada tag ... Notis dari Majlis Perbandaran Kuala Selangor..
errk?
kena sita?
Kalau betul kena sita... paham sajalah sebab apa ya?
or ..ada sbb lain?
Yg pasti kat FB dia hanya status tutup shj..
ish,
yelah, takkan nak cerita sbb apa kot..
 
hmm..kenangan Cendol Bakar..
 
ironinya..
sepanjang jalan byk betul gerai cendol...
Malaysia Boleh!!
 
 
 
 
 
 
 

2 comments:

  1. hhaa..gempaq betui head line lynn ari ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg tau Cendol Bakar to dah kena sita Ana... hehe..

      Delete