Popular Posts

Thursday, July 18, 2013

Bunga-Bunga Mekar Di Halaman...

Sejak Lynn start balik buat chemo ni, byk kerja tergendala...Kadang2 rasa okay..kadang2 seharian baring..peningnya mengalahkan orang mabuk 3 bulan!
 
Jom ler lah jenguk2 halaman Lynn di Subang.. bunga2 byk yg mekar, tapi tak byk dipedulikan.. Rizal jer yg byk siram..baja usah harap.
 
Cosmos Giant Picotee
Yang lain Lynn tanam dekat Blue Pea (Bunga Telang) satu silap besar.. Tall, gemuk, bushy tapi bunga takder..baru tau sebenarnya kekacang fix nitrogen dlm tanah, baik untuk tanaman tp bukan utk Cosmos.  Cosmos tak suka berbunga bila baja byk.  Sama mcm Ulam Raja.. kalau nak makan pucuknya, buang kudup bunga yg nak keluar..dia akan jadi gemuk.  Tapi kalau dah dibuang sumer.. tak jadi benihla nanti kan..
 
Sunflower Sungold/Teddybear... besarrrrrrr!  Rizal letak baja tinja ayam..tu dia..
 
Desert Petunia Purple.. habis dililit oleh Blue Pea, tak terkawal dah..tapi mmg galak sgt berbunga
 
Little Fingers Carrot.. bunganya yg lebat sampai tumbang ke arah Ginseng Jawa
 
Brazil Snapdragon.. tempat panas lagi byk blooming
 
Sunflower Mammoth..besar dari pinggan!
 
Pokok Bunga Keembung - Cherry Double Petal.  Katanya pokok ni buat ubat? 
 
Zinnia - kacukan sendiri dari induk putih dan merah..jadi kuning la pulak!
 
Dahlia.. tak suka nak tanam dah..leceh!
 
Sunflower yang ini?  hm..langsung tak tau jenis apa..mcm mutant jer..
 
Morning Glory Scarlet O'Hara
 
Sunflower yg ini pun mammoth type
 
Ini 3 sisters dari satu batang pokok..nampak Rizal kat belakang?  Itu rutinnya pagi2 sebelum pegi kerja.. boss, boss.. siram bunga pun cekak pinggang!
 
Saja nak bwk kawan2 imbas balik rumah Lynn yg tersngtlah togelnya masa mula2 beli.. tu pagar tu pun kami cat balik..dah berkarat.. yg patah sana sini pun kami betulkan..very minimal kos.
 
Selepas 2 bulan.. rumput dah tambah sana sini.. keliling pagar ditanam Eugenia.. sepokok RM4..beli 200 anak pokok.
 
Bucida Buceras depan rumah.. beli RM10 sepokok..cinonet sgt..
 
Dah setahun 3 bulan.. Eugenia dah sama tinggi pagar.. kami maintain dan potong sendiri sampai tahap itu shj..
Bucida?  tu dia meninggi langit!  sekarang kalau beli saiz yg dulu tu, takkan dapat RM10 satu polibag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

10 comments:

  1. assalam... cantik2 semuanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Mar.. pm yr add..hari tu nak benih kan?

      Delete
  2. salam :)
    waah, cantik2 bunganya lebih2 lagi Sunflower Teddybear tu gebu giler.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq, tq.. itu letak baja tinja ayam jer.. murah tp hasilnya gempak kan

      Delete
  3. Salam kak lynn,
    sunflower mutant tu mcm kacukan mammoth + teddy bear la,hihi.cross pollinate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah la Shifa.. mungkin jugak tu..ataupun sbb tak letak baja

      Delete
  4. rasanya tu bunga matahari sungold, teddy bear bunga dia kuning muda dan tak berlapis lapis macam tu, bunga dia pun kecil sikit. la macam tu je mammoth sunflower, bunga dia mcm giant sunflower je, kalau mcm tu lah bunganya saya simpan dulu benihnya, tanam yg lebih exotic dulu. Mutant tu nampak mcm sakit je!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh..ingatkan Sungold & Teddy Bear sama, sbb byk supplier jual kat peket kata sama

      Delete
  5. salam......meriah la laman rumah lynn raya ni dgn bunga2. cantik sunflower teddybear tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Rini..risau sgt nak tinggal rumah raya ni..lama pulak tu

      Delete