Popular Posts

Monday, July 22, 2013

Telang Putih

Lynn mencari benih telang putih ni seceruk rantau...  belek sumer gambar/blog dan muka tak malu bertanya...Yg hairannya dlm 10 blogger, rata2 menyatakan gambar tu bukan dia punya, ataupun katanya benih takda.. pelikkan? 
Mungkin sbb rare, itu yg rasa susah nak jual kat orang lain.. emm alahai...akhirnya, pd June 2013, seorang wanita berbangsa Cina yg reply email lynn dan seminggu kemudian Lynn terima 7 biji benih bunga telang putih.
Punyalah happy!  sebab dah lama sgt mencari..
Semai telang perlukan kesabaran, sbb ambil masa 7-10 hari utk bercambah.  Dalam 7 biji benih, hanya 4 menjadi.. Alhamdulillah, syukur sgt..
Semua biji benih utk pertama kali Lynn semai di Subang Jaya, untuk tahu ketahanan dia..
Telang memang suka cuaca panas tapi Lynn notis dia tak secantik/segemuk telang biru..next batch nak letak baja byk2.

Tapi memang tak disangka, dalam 3 bulan dia dah mula berbunga... Double petal pulak tu!
Lynn baru tahu bunga telang putih ini juga boleh dimakan, sama seperti telang biru..

Beginilah rupa biji benihnya, sama saja spt Telang Biru..

next project...

Telang Biru Double Petal

dan...

Telang Merah Jambu

dan lagi...

Telang Ungu..

Telang Pink/Red

 ha..amacam?  menarik kan? 
sebenarnya telang ni ada byk variasi..yg color campur pun ada..

tunggu.....









19 comments:

  1. Lynn, u are lucky finally! 1st time i ever see the double layer white bunga telang.Pretty! I have the single layer white one. Is edible too rite?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes..they are edible..i know, not easy to get this.. later seeds ready, i can sell at RM2 per pack

      Delete
  2. kalau dah banyak kaler nanti bolehla buat food coloring byk2 ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOL.. entah apa la jadinya kalau dicampur nanti ya Wanie..

      Delete
  3. Salam Kak Lynn,

    Nak booking dulu benih telang putih double layer tu boleh tak? :p
    Tak sabar2 nak tunggu telang kaler lain pulak.
    1st time tahu telang ada kaler pink dan ungu,dan kaler campur2.
    Saya suka telang sebab senang nak hidup dan jaga,warna dan bentuk bunga yang menarik pastu boleh makan lagi,selain dari suburkan
    tanah so boleh jadi companion untuk pokok2 yang lain juga :)
    Juga sebab saya ni mek Klate :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shifa..akak pun mula2 tak tau telang ni byk kaler.. senang nak tanam & jaga telang kan.. utk org malas mcm akak ni mmg sesuaiii sgt. lagipun dia fix nitrogen utk tanah..pokok2 lain akan jadi subur.ok..akak masuk buku 555

      Delete
    2. Oh,telang pink dan purple pun dah tanam?Nak booking jugak!Okeh masuk dalam buku 555 3 jenis kaler bunga telang ni yek,hihi.Terima kasih kak Lynn tolong booking kan.

      Delete
  4. salam lynn, nk book la telang pink n purple tu boleh? bukan senang nk jumpa ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lynn br tanam Ana.. belum bunga lg.. tunggu ya

      Delete
  5. Saya pernah tanam yg putih, tp single layer je. Cantik.

    ReplyDelete
  6. Waoh telang putih, yang saya punya telang ungu single petal.

    ReplyDelete
  7. saya nak beli benih telang putih,ungu,merah jambu dan putih..jika da email kepada saya cityhomestay@gmail.com atau sms 0195713131. terima kasih.

    ReplyDelete
  8. salam... boleh ke kami nak dapatkan benih telang putih, pink dan ungu? jika ada email kepada baitussakinah09@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. salam... boleh ke kami nak dapatkan benih telang putih, pink dan ungu? jika ada email kepada baitussakinah09@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. Salam, saya berminat hendak beli biji benih Telang Pink/Red, telang merah jambu, telang putih dan telang ungu. Jika ada sila whatsapp saya di 0135285260. terima kasih.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum.. sy berminat nk beli kesemua jenis benih telang yang ad, kecuali biru.. Boleh wasap sy disini.. 0199656523

    ReplyDelete
  12. Hi Lymm
    I am interested to buy all the seeds varieties of Bunga Telang
    Please respond to my email wkuen.sg@gmail.com

    Many thanks

    ReplyDelete
  13. Hy Lymm
    Now I just studied Bunga Telang as my research for food colorant,if you are not mind can I have the seeds especially the white, merah jambu and Pink color. thank you

    ReplyDelete