Popular Posts

Monday, July 29, 2013

TORENIA or WISHBONE in my garden

TORENIA also called as Wishbone.  Torenias actually have been hybridizied in the last 30 years and now we can enjoy many colors available.
 
I only managed to collect 4 colors of Torenias in my garden so far..
 
 
Torenia Purple Cherry
 
 
Torenia White Creamy
 
Torenia Blue Wave
 
 
Torenia Catalina White
 
These 4 Torenias are very command and can be found easily in our land.
 
However,
do you know that they actually have more varities?
Let's take a look..
 
Torenia Pink
 
Torenia Catalina Blue
 
Torenia Creamy Yellow
 
Torenia Blue
 
Torenia White Choco
 
Torenia Yellow
 
Torenia Magenta Moon
 
Torenia Summer Wave
 
hm..can go crazy with the beauty right?  They are actually easy to maintain & the seeds are so tiny and spread easily..
 
Anyone have other colors than my 4 available colors, do let me know..i will offer to buy at high price.  Meantime.. enjoy them and hope i can have more collections in my garden soon...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

13 comments:

  1. Salam kak Lynn,

    Banyak kali jugak stumble upon entri blogger2 lain yang tulis,pokok ni tumbuh uninvitingly kat garden mereka so tumbuhan ni dilayan as weed,hehe.Tapi mengapakah kat laman saya takde weed ni?sobsobss..tak dapat la nak offer kat kak Lynn dengan "harga yang mahal",hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha Shifa... kalau tak... makcik kayo!! hehe.. akak nak bawak ke FH..nak jadikan ladang..biar dia berbunga merata-rata.. (angan2 lebih!)

      Delete
    2. Wahh..xleh jd ni,one fine day nak kena pegi melawat ladang kak lynn jugak ni ;-)
      angan-angan kak lynn dah bnyk jd kenyataan kn,insya Allah yg ni pun.dapat bayangkan kalau ada satu padang penuh dgn bunga-bunga ni..lovely!

      Delete
  2. cantiknya.Akak ada yg.warna Pink, ia cepat membiak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Puteri..nanti Lynn email ya! happy sgt!

      Delete
  3. Dya ada satu jenis Torrenia.. tpi tak sure yg mana satu kat atas tu. warna magenta purple, tapi upper lips soft purple. They look lovely as border for flower bed.

    ReplyDelete
  4. hai sis...sis ade torenia kaler kuning x??sye nak sesangat..hoho.. kat rumah juz ade warne purple, blue wave n pink..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seed hanya boleh collect dlm 2 mnggu.. email kat lynn ya!

      Delete
  5. Salam kenal Kak Lyn... saya sangat suka dengan koleksi Torenia yang Kak Lyn punya. Saya juga ingin menanamnya dihalaman rumah, bisakah Kak Lyn bantu saya dimana saya bisa mendapatkan bibit-bibit torenia yang beraneka jenis dan warna?

    ReplyDelete
  6. Assalam.nak beli benih torenia,boleh?

    ReplyDelete
  7. Hello... Saya mau beli bibit torenia... Gimana cara nya ya ?

    ReplyDelete
  8. Hello... Saya mau beli bibit torenia. Gimana cara nya ya ?

    ReplyDelete
  9. Hello... Saya mau beli bibit torenia. Gimana cara nya ya ?

    ReplyDelete