Popular Posts

Wednesday, November 27, 2013

My Bicolor Balsam...

Salam sayang!  Dah lama tak menulis... dan mengomel di blog rakan2...maaf byk2..Alhamdulillah, Lynn dah selamat menjalani pembedahan letak stent due to the blockage.. buat masa ini kena limitkan aktiviti gardening..
Jom layan bicolor balsam ni.. susah nak dpt seedsnya..

Kalau kat kampung ni dipanggil Bunga Keembung...ada juga dipanggil "Touch Me Not".. ada juga yg pangggil bunga letup.  Sebab bijinya akan meletup & berterabur bila disentuh..

Daunnya boleh dibuat ubat untuk hilangkan bisa digigit serangga dan kesan melecur

Bunganya pula digunakan utk pewarna kuku

Ini juga sejenis Balsam, tapi yg ini tak tinggi, renek shj.

Benihnya juga seakan2 sama ..juga akan meletup bila ia matang


Biji benihnya sudah sedia utk dijual.  Sila ke blog jualan lynn di seedandothersforsale.blogspot.com
Ada byk koleksi baru untuk 2014, jangan ketinggalan!


3 comments:

  1. Alhamdulillah Lynn sihat.
    Ada juga tertanya dalam hati, apa khabar Lynn disana, sebab dulu cerita memang sedang dalam rawatan hospitalkan.Semoga Lynn sihat walafiat dan terus maju dalam bidang yg.diusahakan khususnya perkebunan.

    ReplyDelete
  2. sukanya tgk balsam dwarf tu, nak beli seedsnya la...

    ReplyDelete