Popular Posts

Monday, February 25, 2013

Cosmos berbunga lagi...

Hari ni saja nak tayang Cosmos yg tgh galak berbunga...


Bunganya berwarna oren kemerah-merahan..


Yellow Cosmos..terang & menyerikan halaman... heat tolerence too



Butterfly Blue Pea...tanam dlm pasu pun boleh, tak perlu dijaga






















Wednesday, February 20, 2013

The ugly side of Malaysian

I love  beach...so in love with it.  When i am at the beach, i felt so calm and i can truly spend the whole day just listening to the beautiful sounds of the waves crashing... just like our life.... on & off with many obstacles until we finally close our both eyes on one fine day.  (dear God pls gimme more time.. i have not been prepared!!).

Well, talking abt beach, just to kill our time last week, we decided to take a 45 min drive to Bagan Lalang, hoping we can hv small picnic near the beach.  My last visit to Bagan Lalang was on 2001, where i accidently bought the bungalow lot there at a very, very minimal cost.  The lot turned out to be a bad investment eventually.  I guess its due to the location and poor infrastructure.  We end up leave the lot empty and become the house vacation once a while.  Due to my hectic schedule, i began to abandon the lot and leave everything to my brother to take care of it.

This was taken around 5pm, after heavy downpour.  Not very ideal for a picnic 


We decided not to dip into the sea, due to the muddy area, here & there.


But I am seeing lots of people who don't mind to get dirty...


And whats turned me off?  Rubbish everywhere!


People who used the facility and have no sense of responsibility at all!  They practically left everything behind, from the food wrapper, plastic container, barbeque tools, chicken/fish bones, even diapers!!  Goodness! what happened to the civic mind?  

Proper rubbish bin area already been allocated by the Town Council, but still....
THEY THROW IT NEAR THE BIN, NOT INSIDE THE BIN!

I believed this use to be the shower area for public usage after dipping into the salt water..but where are the water? even the tap is gone now..sad, sad..


Angry, frustrated and irritated, we left Bagan Lalang with a thousand regret!









Monday, February 4, 2013

Spring is coming....

Ha... kalau di negara 4 musim, ni dah nak masuk musim bunga..kalau di Subang?  hm, kejap dia panas terik, kejap dia ribut.  Susah nak predict.  Pagi2 confident giler jemur kain sebelum ke pejabat, balik kdg2 basah lencun..  Nowadays my 2 girls terlalu byk aktiviti di sekolah, subuh dah pergi, ptg br balik.  Kdg2 bila sy balik, both dah tidur....

Kebun belakang rumah dah byk terbiar, pokok kacang pun dah makin tua, dah stop produce buah.  Seems CHNY stuck with students event, x jadi balik kg. Mungkin ini masa yg sesuai nak re-vamping.  Kalau rajin ler......Ingat hati nak menyinggah ke nurseri Zaki di Sg Buloh tp sentiasa ada kekangan..

Hibiscus ni beli semasa FLORIA tahun lepas.. dah kering tinggal ranting, tapi tak dibuang .. letak baja, siram..akhirnya berbunga balik.

Betul la kan... berkebun ni perlukan kesabaran..


Petunia yg akhirnya berbunga dgn byk.  Out of 6 pasu, 3 jer yg masih survive..Ini pun sbb rajin trim & siram

Kudup yg byk.. just lucky i guess...

Sebegitu byk Cosmos oren dulu, dah tinggal sepokok, itu pun dah stop producing flowers.. Hanya sempat simpan benih dlm 20 biji jer..

Pokok Tomato pun dah mula liat nak berbuah..kering jer..

Semua ni tunggu masa nak kena buang la nih...

Ha.. pokok kekacang yg berserabut.  Dah tak tahan tengok, memang tak sabar nak cabut & tanam semula.  Hanya dpt merasa dlm 5 tangkai kacang jer... erk alahai..


Ulam Raja yg nampak mcm sakit.. daunnya kerinting dan bunganya kecil..


Telang pun tanam semula... harapnya kali ni tak kena penyakit
Lately dpt mood nak tanam pokok bunga lak.. sibuk belek blog sana sini cari tips, etc.  Hm, kononnya berangan nak buat garden depan rumah, gara2 selalu sgt ke Fraser Hill... tak pa .berangan tak kena duit..kan...






















Brownie is 1 year old!

This is Brownie now... gemuk & lately makin malas.. makan, baring, makan, baring...syoknyer jadi rabbit!


Ini masa dibeli..Brownie berusia 4 bulan..Kurus dan kecil..nak pegang pun takut. 



Suka tonton TV.. nak tertidur ..

Dulu pagar kan jugak tempat dia bermain sbb takut terlepas.. nowadays kasi lepas jer.. Brownie akan masuk rumah dia sendiri kalau dah penat pusing keliling rumah.



Fav spot dia melepak di kawasan Ros Jepun..habis kena lanyak


My girlyg gemar usung Brownie sana sini..kalau boleh holiday pun nak bawak sekali


Ada yg tawarkan RM500 nak beli Brownie, tak sanggup nak jual.  Ada jugak yg suggest dptkan partner untuk Brownie..
hm kalau dia beranak nanti sapa nak settle.. eww... mcm anak tikus!