Popular Posts

Thursday, July 9, 2015

setengah tahun sudah berlalu....

Assalamualaikum wahai pembaca budiman ..(errr..ada lagi ker yang membaca nih?..)
Pejam celik pejam celik it's been half a year sy tidak melakar di blog ini..mohon maaf ya..
sejak berurusan melalui fb ni susah nak curi-curi masa untuk menulis..bila ada masa, idea pulak kering..so sy hanya tunjuk pokok2 di laman sajalah ya.. harap tidak membosankan..

STRAWFLOWER




ini sy semai dari pokok induk tahun lepas... malangnya benih yg sy asingkan berwarna oren, pink & merah tak tahu hilang ke mana..mungkin tersalah letak  (gara2 rumah yg terlalu "kemas")..
bunga ni org tanam utk buat bunga kering & poutpuri.. sayanglah nak petik..

GAZANIA



Gazania ni mudah ditanam..tabur saja benihnya..

RED FUCHSIA


PINK FUCHSIA
kalau kita google, melopong tgk gambar2 bunga fuchsia ni..tetapi hakikatnya bila kita tanam di lowland..ini sajalah yang dapat pun.. pokok keding..bunganya ciput!.. ni sy tanam pakai keratan ambil dr Cameron Highlands..pun bersyukurlah..

RED NASTURTIUM

Red Nasturtium tumbuh di celah-celah batu..boleh mkn dlm salad..pun syg nak petik

RED ABUTILON 

Abutilon tanam dr keratan..pun tidak secantik di luar negara..ni pokoknya dah meninggi dr saya


ini pun sejenis Abutilon..tp renek..sy semai biji benih, tanam dlm pasu sahaja.

YELLOW SIAM TULIP

Siam Tulip - sejenis cucurma yang terdiri dr pelbagai warna.  
Bunganya kembang hampir 2 bulan..best!

PINK ASTER


PURPLE ASTER 


WHITE ASTER
Aster adalah tanaman perennial yg mudah ditanam & cepat membiak..sejenis tanaman lasak.

OXALIS


OXALIS DEPPEI 
sy berangan nakkan Oxalis Deppei ni membesar bagai johan spt di google

ha... nak mcm ni lah!..(sabar .sabar....)

RUDBECKIA Red Heart

finally geng with my RUDBECKIA Green Heart..

ROSE TECOMA
this is from cutting..can't wait for her to grow bigger & taller

WHITE ANGEL TRUMPET
This Angel Trumpet comes in few colors.. red, pink, white, yellow, orange and even blue! 
The Flowers are huge!

PINK DIANTHUS 

FIREBALL LILY 

BLOOD FLOWER 
Grow from seeds..
also comes in many colors..
some consider them as weeds..but i don't mind having the pretty weeds in my garden.

sampai ketemu lagi ya..bye guys &
Selamat Berpuasa..