Popular Posts

Monday, December 17, 2012

BACK TO REALITY...

It's been so long!  Mcm2 benda nak tulis for a start but i guess this blog is meant for my gardening, so tak perlulah merapu panjang2 kan..nanti kawan2 pun bosan..he he..

Lets take a peek at my garden sepanjang Nov/Dec...

Yang menjadi hanyalah tomato ..yg lain2 mcm tuannya, layu jer..



Yg ini pokok tepi pagar, dah byk dipetik oleh asoh yg lalu-lalang.  Lynn halalkan..sbb tuan tanah x sempat nak petik.

Kalau dulu pokok tomato ceri jenis lonjong ni menjadi kebanggaan..tapi tengoklah dah almost kurus kering, tapi masih gagah mengeluarkan bunga & putik baru.  Ingat hati nak dibuang shj tapi Rizal ckp simpan jer..tengok brapa lama lagi boleh survive..

Terrrrnampak timun mini yg saban minggu dah tak diperdulikan..

Ada sebiji dua lagi di bhg bawah.  Lepas dipetik ni nak terus buang pokoknya sbb batangnya dah kering, habis dikorek 'cik siti'..

Ha..yg ini pun sama, suka sgt mengorek tanah sana sini..

Pucuk labu pun dia sapu lately.. bdn dah makin montel.

Yellow Cosmos akhirnya rebah ke bumi, gara-gara hujan mencurah2 lately..  Daun kesum tu pun nak dipangkas sikit, dah semak sgt nampaknya.


Deretan sunflower di tepi bhg hadapan..pun kurus kering x cukup vitamin..

Daun sup yg subur dan makin byk.  Semlm yg besar2 kesemuanya dicabut & disedekahkan kpd jiran2.. x larat nak mkn pun.

All kind of bean ditanam caca merba.. mcm dah mabuk daun tapi kacangnya tak menjadi pun.

Pumpkin yg dah naik fed up nak jaga.. nampak semak.  Bunganya byk sgt tapi satu pun x menjadi buah.

Capsicum ada 3 pokok, satu pokok jer menjadi..yg lain pun mcm x cukup vitamin, perlukah di cabut juga?

Cili besar ni menjadi la pulak. Tapi awas, pedas tahap gaban!  x sempat nak merah sbb anak2 suka mkn buat ulam.

Ulam Raja tumbuh 3 pokok..ha yg ni precious sbb Lynn suka mkn ulam ..x sabar nak petik.  Cili wangi tu pun ada la 2, 3 biji menjadi.

Ini lah hasil yg dipetik buat sementara waktu.

Kami masak yg ringkas shj.  Daging masak kicap, Ketam goreng kunyit & daun kari, Pucuk labu masak lemak dan ulam timun, bendi, tomato & cili.  Selera anak2 mkn..dah lama x masak, asyik takeaway jer..so tak sedap pun dibedalnya jugak.

Pokok2 buah habis dicucuk lalat buah, kesukaannya adalah bendi & tomato..geram sungguh!  Satu hari jer perangkap di pasang, amik kau! berkerumun lalat buah, byk rupanya.  (bhg bawah letak sikit minyak masak, so memang confirm dia mati..)  Terima kasih byk2 kpd Iskandar di tanamsendiri.  Nanti nak order lagi perangkap lalat ni utk abah.

Ha tengok tu..byk yg dah arwah.  Kami buat perangkap 3 botol, dlm 2 hari memang dah x nampak kelibat lalat buah.

Tak tahu apa nama pokok bunga ni..tapi tengok 'anak burung' dia..byk sgt.

Cili Morunaga yg pedas tu.  Hanya 2 yg tumbuh.  Kwn2 tanya, kenapa suka sgt tanam pokok cili, sedangkan saya x tahan pedas?  Sebabnya? Saja.. sbb cili yg nampak mcm senang nak jaga..he he..(rupa-rupanya x senang mana pun..)

Salad yg juga rebah ke bumi, tak tahan dgn hujan lebat.  Ada yg dah togel sbb anak2 dah curi2 petik.

Di celah2 salad, rupanya ada 2 pokok Marigold berwarna kuning & oren..

Hm..dah pening2 lalat mengadap laptop, nanti kita sambung lagi ya..sampai ketemu lagi!

































Sunday, October 21, 2012

Aktiviti Hari Minggu

This week I takder class.. tapi kena jugak bangun pagi sbb my girl ada rombongan sekolah.  Dah terlanjur bgn pagi, petik lar apa yg patut utk mkn tgh hari..

Dapat la sikit kangkung (terpaksa berkongsi dgn Brownie..), kailan, Okra, Cili dan apa lagi..tomato ler..(just found out that tak boleh tunggu dia ranum/merah menyala sgt, nanti jadi lembik..)

Kutip beberapa biji buah mangga yg jatuh..

Organize balik kotak polisterine..mengikut saiz dan jenis tanaman..  We bought kayu pancang nak buat trelis sbb hodoh sgt, main ikut muat jer cucuk pakai kayu la, btg paip la (semestinya I punya standard!) 

Dah jadi... inilah hasil nya..ada yg komplen sbb senget katanya.. jgn nak mengada-mengada bukak balik!  Kayu pancang tu byk lagi tapi simpan sikit utk trelis lain pulak, mula cadang nak cat putih tapi utk sayur belah belakang tak per la kan..(masih terngiang-ngiang tokey DIY tu ckp, "u apa hal bikin tanam pokok pakai ini kayu, mahal woo.. kasi cari ranting kayu pun boleh buat ma....") ceh, dia ingat senang ker? mana nak cari ranting kayu kat USJ ni??

Pandangan dr depan..notis tak jiran belakang pun dah mula ikut tanam pokok?  Tapi dia beli yg dah besar dlm polibeg

Mari kita intai2 sikit dah berapa yg tinggal...

Ha..cantik tak pancang tuh?  Itu sebenarnya penyidai kain yg dah karat di sebelah bawah..

Close-up..kasi kawan2 jeles sikit.. ha ha..

Tomato jenis bulat ni tgh mula berputik sana sini..

African Horned Cucumber pun dah mula berputik.. rupa-rupanya dah byk di celah2 pokok kangkung

Putik tembikai nih?  harap2 menjadi..

No luck at all with carrot. Dah tanam 5 bulan, tapi hasilnya sgt mengecewakan.. Mujurla Brownie boleh mkn daunnya..tak la membazir.

Haish..berapa lama lagi nak tunggu bunga Gladioli nih?  Tak sabar rasanya..

Erk?  Notis pokok bunga diserang bena?  aduh.. mula2 pokok cili, lepas tu telang, now pokok bunga pulak?

Kesemua pokok telang di bhg ini di cabut sbb x sihat.  Nak tanam baru kenalah tunggu benihnya..

Telang di bhg depan yg kian merimbun.. Kami letak jaring di bhg atas supaya pokok ni boleh menjalar lebih tinggi dan takder yg nak mengusha lepas ni... (takkan jiran nak ambil bunga/kacang yg tinggi tu pakai tangga kot?)

Oleh kerana setengah hari berkebun,,kepala pun dah ting tong,,rasa nak pengsan!  At last goreng kesemua sayur yg dipetik tadi..suprisingly rasanya sedap!

Frittata..(telur goreng ler!)  Dalamnya letak bawang, daun sup & cili..tu daun2 tu main petik jer..

Red Romaine, Tomato & cili dibuat ulam jer.. taruk sikit thousand island..licin!

Mesti la ada pencuci mulut..mangga yg jatuh ke tanah mlm semlm.. best, best!

Mlm tadi buat chocolate kek, ingatkan nak tulis ler apa yg patut utk suka2.. migraine punya pasal, anak2 yg sudahkan dgn chocolate rice..boleh la..
















Thursday, October 11, 2012

Where's my Label?

Harvest for today...


Havent plan what to cook today.  Perhaps i should try new menu.. hm.. checking the recipe book now...Tomatoes?  definately for me!

I have no suitable ground to plant this sunflower so i plant it in the flower pot.  Turned out not so healthy, very skinny.  To our suprised, it bloom nicely..but of course it is not as big as in the ground..(not enough nutrition maybe?)

This tomato was planted in a medium flower pot.  Not so healthy, exposed to sun from morning to noon, but lately we noticed it produced lots of flower. And this morning we noted 2 tomatoes (can you see it?).  I guess the rain have helped much in this...

Zoom in...Noticed the shape its different than my other tomatoes.  This might not the cherry tomatoes.  My fault, i guess i have labelled it but somehow its gone now..Could it be the normal, big tomatoes?  I am over excited! 

Now I also have a problem to identify what type of plant is this.  It's creepers type.  It should be long bean, but i am not sure, again i misplaced the label.

What about this one?  Also looks like long bean huh

What about this?  Huargh!! tension, tension!

Also another creepers in my chilly pot.

This Akar Dani still surviving.. after i brought back from Floria couple of mths ago, it turned completely dry.  I almost wanted to throw it away but at last I put it at the back.  They survived!