Popular Posts

Wednesday, February 10, 2016

LILY....or IRIS?... does not matter!

Kadang2 ramai yang keliru between Lily dan Iris.
Apa perbezaan yang paling ketara?

bagi saya mudah...
LILY : sesungutnya (stamen) lebih panjang & ada pollen dihujung.
IRIS : selalunya ada 3 stamen pendek di tengah.

walau apa pun, kedua-dua bunga ni kalau penuh laman...fuh... mesti ramai yang akan menoleh 2 kali.

jenis2 lily / iris yang saya tanam :

LEOPARD LILY atau dipanggil BLACKBERRY LILY.
jenis ni paling mudah membiak..sekali tanam lepas tu anak2 dia akan tumbuh dengan sendirinya.
Kalau tanam melalui biji benih tumbesarannya agak perlahan.
jenis ni ada 3 tone sebenarnya : oren, merah, pink.

DAY LILY
jenis ni pun mudah membiak, lebih lebih lagi tanam terus ke tanah

CRINUM LILY
juga mudah membiak tapi bulbs dia mak datuk....bila tanam direct atas tanah, gali2 dekat sebesar besen bulb dia!

PERUVIAN LILY
ini categori Lily jalanan yang x laku..hehe

FIREBALL LILY
pokok rendah x sampai 10 inci..bunganya besar dan sgt cantik

BLUE AGAPANTHUS LILY
jenis ni kalau dia dapat berbunga memang meriah sgt.. ada warna putih juga.

ORIENTAL LILY
Pollen dia ni kalau terbang boleh menyebabkan pesakit asthma terbatuk-batuk..jadi awas ya..

AMARYLLIS LILY
ada pelbagai bentuk dan warna.. pengsan nak buat koleksi

CARLA LILY
jenis ni kalau time CHNY byk ada di nursery..semua dr China.

HABRANTHUS JUMBO LILY
ini saudara sepupu Rain Lily yang biasa tu.. ni versi gergasi..hehe

ha.. ni jenis Rain Lily yang biasa org tanam buat landscape..
RAIN LILY saiz XL

RAIN LILY saiz L

RAIN LILY jenis biasa saiz S

manakala iris lak?

SOUTH AFRICAN IRIS
agak sukar nak berbunga di lowland..juga mudah diserang penyakit

BLUE WALKING IRIS
ini paling mudah membiak..kerat jer anak dia cucuk ke tanah, menjadi-jadi lah dia
Walking Iris ni ada few colors lagi : yellow, purple, even red pun ada

ini pula hasil dari customer kami :-

ASIATIC LILY

RAIN LILY ORANGE

BLUE WALKING IRIS

RAIN LILY YELLOW

BLUE WALKING IRIS again..

ini pula landscape Rain Lily yang buat di rumah customer..



till them....happy Lily guys!



2 comments:

  1. Ada jual x bulb blue agapanthus dan oriental lily?

    ReplyDelete
  2. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete